Castells a la Comarca de la Selva (I part) - Hostal Fabrellas 1914
17790
post-template-default,single,single-post,postid-17790,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Castells a la Comarca de la Selva (I part)

Castell Tossa de Mar - Hostal Fabrellas

30 oct. Castells a la Comarca de la Selva (I part)

Catalunya i els seus castells a la comarca de La Selva (I part)

La Selva (comarca de Girona, Catalunya) i part de la Costa Brava, són protagonistes d’un poderós passat històric, que reflecteix a través de les seves façanes arquitectòniques, conquestes, relats de guerra, llibertats civils i transicions llegendàries entre imperis i civilitzacions. En el seu interior, acull un conglomerat de corrents artístiques que van desembolicar la seva sublim i representativa arquitectura (castells), on conviu el fruit de les expressions pre-romàniques, renaixentistes, del barroc i avantguardistes.

A uns 17 km. de la Selva i a 80 km. de Barcelona, ​​ens topem amb Caldes Malavella, una vila a mig camí de la Costa Brava, rica en la seva tradició i en els seus patrimonis culturals. Aquest municipi de la Selva, constitueix el sen històric en què coexisteixen ruïnes medievals i construccions modernes i el punt de partida per recórrer Catalunya i els seus castells a la Comarca de la Selva, específicament des de l’Hostal Fabrellas ubicat al Carrer Major prop de l’ajuntament del poble.

Passant per Vidreres i Tordera, vam encertar amb Blanes i el seu Castell més distintiu: Sant Joan. Fortificat pels espanyols a mitjan segle XII, el Castell Sant Joan és una torre de vigilància que va permetre gràcies als seus 180 metres d’altura (punt més elevat de la regió), tenir una visió dominant i àmplia dels pirates bàrbars de la Mediterrània quan arribaven als territoris adjacents. Es declara Bé d’interès Cultural pel Ministeri de Cultura espanyol el 8 de novembre de 1.988 i es converteix en un element turístic i paisatgístic al “Portal de la Costa Brava” pseudònim amb el qual s’identifica la ciutat encantadora de Blanes.

El Castell de Brunyola (a 22 km de l’Hotel Fabrellas) integrat a la fisonomia del poble sota una arquitectura gòtica, és una edificació que es remunta a 1.106 sota la possessió de Ramon Berenguer III, l’estructura inicialment era de quatre torres fins que els terratrèmols succeïts des de l’any 1425-1428 van deixar només tres a la vista. Les tres torres, però; es troben en òptimes condicions i actualment, una d’elles és utilitzada com a campanar de l’Església Parroquial de Sant Fruitós (adjacent al castell) i en el lloc on es trobava la torre que va desaparèixer, habita un cementiri.

El tercer castell i en conseqüència, la tercera ciutat pertinent al nostre recorregut per Catalunya i els seus castells de la Comarca de La Selva, és el del municipi de Santa Coloma de Farners (a 8 km de Brunyola i 18 de Caldes Malavella), i capital d’aquesta comarca. Aquí trobem el Castell de Farners, una construcció de caràcter romànic del segle XI que va pertànyer a la família Farners fins al segle XII, que posteriorment va passar als Viladermany.

La ciutat d’Hostalric va constituir una regió intermediària en la ruta nord-sud que permetia el pas obligatori entre Girona i Barcelona. El Castell medieval d’Hostalric es troba en el cim més alt del volcà homònim a la regió. El castell va ser construït per roques volcàniques de la muntanya Croscat i la seva creació data en 1.145. L’essència d’aquest llegat monumental es troba a l’interior del Castell ja que les seves pedres van ser protagonistes de valuosos moments històrics: lluites feudals i guerres civils fins a arribar a la Guerra de la Independència. En la seva actual estructura, podem trobar un restaurant que enriqueix el recorregut cultural. En 1.963 va ser declarat Bé d’Interès Nacional.

La propera setmana us seguirem presentant cada un dels castells que conformen un llegat històric a la comarca de la Selva.

No us ho perdeu!